Rij-examens en toetsen

Het autotheorie examen

Dit is het eerste examen dat je moet afleggen om je rijopleiding goed te kunnen volgen. En voordat je de Tussentijdse Toets kunt doen, moet je eerst het theorie examen behaald hebben.

Waarmee begin je en wanneer

Je kunt aan de theorie beginnen voordat je met rijlessen begint, maar beter is het om samen te beginnen met je rijopleiding en in het begin van je opleiding de theorie te halen. Je krijgt tijdens de rijles alvast wat praktische uitleg en verkeer inzichtelijke tips, waardoor je de theorie waarschijnlijk wat beter begrijpt. Vooral de vragen over de gevaarherkenning zul je beter begrijpen, en dan zal het leren je dus wat makkelijker af gaan.

Kosten Theorie examens

De kosten voor het theorie examen (Bth) bedragen €40,00 incl. reserveringskosten. Wil je meer tijd en geluid erbij, kies je voor een Bth-ve, deze kost €50.- incl. reserveringskosten.

Dyslexie of andere concentratie problemen

Heb je wat moeite met concentreren of heb je dyslexie dan kun je ook een individueel examen aanvragen. Dit examen kost helaas € 109,00, dit is prijzig maar je verhoogt wel je slagingskans.

Examen doen

Ben je klaar voor het theorie examen dan kun je het theorie examen aanvragen. Vind je dat lastig dan kunnen wij het ook voor je aanvragen. Voor een overzicht van alle prijzen zie de prijslijst.

De Tussentijdse Toets

Deze toets is bedoeld om inzicht te krijgen, en je zelf inzicht te geven in je vorderingen. Gaat het examen zoals je het zou verwachten of had je een hele andere voorstelling van het examen? Wat zijn je zwakkere en natuurlijk wat sterkere punten? Hoe gaan jouw bijzondere manoeuvres?

Er kunnen wat technische vragen worden gesteld over de auto, bijvoorbeeld over de banden of welke vloeistoffen je moet controleren onder de motorkap. En je moet een kenteken kunnen lezen op een afstand van 25 meter (ogen test). Uiteraard mag dit ook met bril of lenzen.

Evaluatie gesprek Tussentijdse Toets

Na de toets volgt er een evaluatie over jouw toets-examen rit, en worden er een aantal punten aangekaart. En je krijgt een advies mee waaraan je nog moet werken. Na deze evaluatie wordt het zelfreflectie formulier doorgenomen om te kijken hoe je er zelf over denkt en of dat overeenkomt met het beeld dat de examinator van jou heeft.

Bijzondere manoeuvres

Voer je de bijzondere manoeuvres veilig uit (dus op examen niveau), dan krijg je eenmalig vrijstelling voor de bijzondere manoeuvres op je eerste examen.

Het uiteindelijke doel van de toets is dat je inzicht krijgt in hoe een examen verloopt. Misschien merk je dat je erg nerveus wordt en daar moeilijk mee om kan gaan. Of misschien wordt je onzeker om er iemand anders dan je instructeur naast je zit. Wij zijn ervan overtuigd dat je de kosten van de toets er dubbel en dwars uithaalt.

Faalangst Examen

Tijdens de Tussentijdse toets kom je er misschien achter dat je nerveuzer wordt dan je had verwacht, en het moeilijk onder controle kan houden. Misschien is een faalangst examen dan iets voor jou.

Beoordeling Toets of Examen

 • Voorbeelden van punten van beoordeling:
 • Hoe is je kijkgedrag, of hoe is je plaats op de weg?
 • Hoe benader je een kruispunt of een zijstraat? (plaats van handeling)
 • Kijk en denk je voldoende vooruit? (Anticiperen)
 • Kun je goed anticiperen op het rijgedrag van andere weggebruikers?
 • Kun je veilig in- en uitvoegen op de snelweg of provinciale wegen?

Kortom, kun jij je veilig en zelfstandig door het verkeer bewegen, zonder het overige verkeer te hinderen of in gevaar te brengen, en vang jij de fouten van mede weggebruikers zo goed mogelijk op!

Bijzondere manoeuvres

De bijzondere manoeuvres zijn bv :

 • De omkeeropdracht
 • De parkeeropdracht
 • De hellingproef

Het Praktijkexamen

Dit word het echte werk en kun je laten zien wat je van al je lessen hebt geleerd, en of je de tips en opmerkingen, die je bij je toets hebt meegekregen, hebt kunnen verbeteren! Je hoort van iedereen allemaal van die spannende verhalen over strenge examinatoren enzovoort: Luister daar vooral naar als je jezelf nerveus en onzeker wilt maken.

Er is maar één persoon die echt invloed heeft op de uitslag … en dat ben je zelf, jij houdt immers het stuur vast en remt of geeft gas. Fouten die je maakt kun je niet uitwissen, maar wel veilig herstellen!! En ervoor zorgen dat je ze niet meer maakt!

Veilig rijden

Veilig leren auto rijden … dat spreekt voor zich, dat is dan ook de belangrijkste opdracht!

We zullen er dan ook alles aan doen om jou af te leveren als een veilige chauffeur, die rekening houdt met alle andere weggebruikers. Met alleen het behalen van je rijbewijs ben je er niet, het vraagt van jou verantwoordelijkheidsgevoel, sociaal rijgedrag en begrip voor de zwakkere en andere weggebruikers.

  Vraag een gratis proefles aan

  Het aanvragen van een proefles is geheel vrijblijvend


  *) noodzakelijke velden