Motor Opleidingen

Motor rijden

Als het mooie weer aanbreekt zie je steeds meer motorrijders op de weg en dan begint het misschien bij jou ook te kriebelen om ook het motorrijbewijs te halen. Omdat je als motorrijder kwetsbaar in het verkeer bent, is het zaak dat je serieus rijles krijgt, dan kun je er veel plezier aan beleven.

De lessen starten in Enschede

Staalsteden 8 5
7547TA Enschede

1 persoon

Alle voordelen van dit pakket op een rijtje

 • Inclusief AVB en AVD examens en lege’s
 • 45 minuten per les
 • 9 rijlessen

Nú €699,-

2 personen

Alle voordelen van dit pakket op een rijtje

 • Inclusief AVB en AVD examens en lege’s
 • 45 minuten per les
 • 9 rijlessen

Nú €679,-

Motor rijlessen vanaf 17 jaar

Het aantal lessen is erg afhankelijk van jouw ervaring op dit gebied. Heb je bijvoorbeeld brommer gereden of niet, hoe handig ben je met zo’n voertuig en hoeveel lef heb je.
Het is prettig om met twee personen tegelijk te rijden; zo kun je ook van elkaar leren. Maar als je liever alleen lest kan dat natuurlijk ook.

Motor examen

Het motorexamen bestaat uit twee onderdelen:

 • Het examen AVB (bijzondere verrichtingen) en
 • het rijexamen AVD (de rijproef).

Wat kosten Motor rijlessen

Ga je met z’n tweeën lessen dan kun je al een pakket kopen voor € 679.-, dat is 9 lessen rijlessen inclusief het AVB en AVD examen en leges. Ga je er toch liever alleen voor dan kost hetzelfde pakket € 699.- incl. AVB en AVD examen en leges.

Heb je extra lessen nodig dan kun je die gewoon bijkopen minimaal per 2 lessen à € 45,00 per les. Alle lessen hebben een duur van 45 min.

Motor rij-examen categorieën

Het praktijkexamen voor de motor is verdeeld in drie categorieën:

 • Een lichte categorie (A1: 125cc max. 11 Kw)
 • Een midden categorie (A2: max. 35 Kw)
 • Een zware categorie (A: onbeperkt vermogen, min. 50 Kw) .

Wanneer mag je welk examen doen

Ben je 18 jaar of ouder, maar jonger dan 20 jaar, dan moet je het examen afleggen op een lichte motor met een vermogen van maximaal 11 kW. het zogenaamde A1 rijbewijs. De cilinderinhoud van deze motor mag maximaal 125 cc zijn.

Na 2 jaar mag je examen doen op een middelzware motor (max. 35 Kw), het zogenaamde A2 rijbewijs .

En weer na 2 jaar mag je examen doen op een zware motor met onbeperkt vermoigen (minimaal 50 Kw). Het zogenaamde A rijbewijs.

Examen met een lichte motor

Als je slaagt voor een examen op een lichte motor, krijg je (ongeacht je leeftijd tot 24 jaar) het rijbewijs A1 met een beperkte bevoegdheid. Je mag dan twee jaar lang alleen rijden met een motor met een vermogen van maximaal 11 kW, zie uitleg hierboven.

Examen met een middelzware motor

Vanaf 20 jaar examen doen op een middelzware motor met max. 35 Kw.

Examen met een zware motor

En weer na 2 laar mag je dan weer examen doen op een zware motorfiets met minimaal 50 Kw, In dat examen zitten dan weer twee bijzondere verrichtingen en een opdracht (bv, oriëntatie of een navigatie opdracht), in ieder geval iets zelfstandigs.

Als je 24 jaar of ouder bent mag je gelijk op voor een examen op een zware motor, dan krijg je een rijbewijs A zonder beperkingen. Je mag daarmee direct op elke motor rijden.

Voertuig beheersing

De bijzondere verrichtingen/manoeuvres die je moet beheersen op het examen AVB zijn:

 1. Lopen met de motor en het gebruik van de standaard *
 2. Langzame slalom *
 3. Snelle slalom
 4. Vertragingsoefening
 5. Denkbeeldige acht
 6. Halve draai
 7. Stapvoets rijden
 8. Wegrijden uit het parkeervak
 9. Uitwijkoefening *
 10. Precisiestop
 11. Stopproef
 12. Noodstop bij 50 km per uur *

*) verplichte onderdelen

Je krijgt 7 oefeningen en je mag er 2 onvoldoende hebben.
Alleen van de verplichte oefeningen, niet 2x in dezelfde categorie.

Theorie examen MOTOR

Ook als je al een rijbewijs B hebt, moet je eerst slagen voor het motor theorie examen, ook wel het theoriecertificaat ATH genoemd, dit certificaat is 18 maanden geldig.

Heb je geen theoriecertificaat A, maar wel een geldig rijbewijs B of een militair theoriecertificaat A, dan mag je al wel met de praktijkopleiding voor de motor beginnen.

Iedereen die geen rijbewijs B of militair theoriecertificaat ATH heeft, moet voordat hij of zij start met de praktijkopleiding, eerst het theoriecertificaat A behalen. Tijdens de praktijklessen moet je het rijbewijs B of het theoriecertificaat ATH bij je hebben.

Algemene informatie

Met de introductie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn op 19 januari 2013 is bepaald dat bezitters van het rijbewijs A1 (lichte motor) na minimaal twee jaar het rijbewijs A2 (middelzware motor) kunnen halen. In dit zogeheten getrapte model moet je voor A2 een praktijkexamen verkeersdeelneming doen met onder meer aandacht voor voertuigbeheersing in de vorm van twee bijzondere manoeuvres.

Bij een praktijkexamen verkeersdeelneming voor het getrapte motorexamen A2 zijn vier bijzondere manoeuvres mogelijk: omkeeropdracht (halve draai), parkeeropdracht (lopend achteruit parkeren), wegrijden uit (parkeer)vak en stapvoets rijden. Per examen kiest de examinator twee van deze manoeuvres

Je kunt vanaf je 20ste ook rechtstreeks je rijbewijs A2 halen. Je hoeft dan niet eerst je rijbewijs A1 te hebben. Voor het rechtstreekse rijbewijs A2 moet je theorie-examen, praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

In dat geval maken de bijzondere manoeuvres geen deel uit van het praktijkexamen verkeersdeelneming. “Omwille van de uniformiteit willen het CBR en de rijschoolbranche verenigingen BOVAG, FAM en VRB de bijzondere manoeuvres in de loop van 2015 ook invoeren in het praktijkexamen verkeersdeelneming voor het rechtstreekse rijbewijs A2″, aldus het CBR.

Proefles aanvragen

Voertuig

15 + 14 =

Het aanvragen van een gratis proefles is geheel vrijblijvend.